Safari pod hvězdami

Safari pod hvězdami

Do Botswany se vracím ráda, je to nádherná země a stále mě má čím překvapit. Při poslední návštěvě jsem si nenechala ujít úžasné safari pod hvězdami v deltě řeky Okavango. Velmi jsem se těšila, i když se mě zároveň zmocňoval lehký náznak nervozity, přeci jenom jsem měla nocovat uprostřed divočiny. 

Výchozím bodem pro nadcházející dobrodružství byl skvělý kemp Sable Alley v oblasti Khwai otevřený v roce 2017, kde jsem strávila dvě noci. Třetí noc již měla proběhnout pod hvězdami v tzv. SkyBeds, kam jsem se měla k večeru přesunout. Zvolila jsem variantu pěšího safari, kdy se s ozbrojeným průvodcem projdete pěšky divočinou až k místu přenocování. Je to adrenalinový zážitek, který stojí za to podniknout. Cestou jsme narazili na slona, který byl od nás vzdálený asi 10m a potřebovali jsme ho obejít. Sloni totiž dokážou být velmi nebezpeční, a proto na pěší safari vyrážejí jen ti nejlepší a nejzkušenější průvodci. Ten náš byl skvělý, jmenoval se "Butler", byl to profesionál a navíc velmi vtipný. Hned na začátku nás instruoval, jak se chovat v divočině, abychom se nebáli a věděli, jak se zachovat. Během pěší procházky neustále sledoval, odkud vane vítr, kvůli divoké zvěři. Slona se nám podařilo bezpečně obejít a po cestě jsme se ještě zastavili v úkrytu u napajedla, kde jsme mohli z blízkosti pozorovat dovádějící slony, buvoly a další zvířata. Sloni patří k nejinteligentnějším zvířatům na planetě a vykazují i vysoký sociální intelekt. Podívaná to byla zábavná, zdá se že jim nechybí ani smysl pro humor a laškování.

   Botswana, safari, dovolená Botswana, Afrika

Ke SkyBeds jsme dorazili během necelé hodiny ještě za denního světla a cestou se dozvěděli spoustu zajímavostí o místní přírodě. Pro ty, kteří neholdují pěším procházkám v divočině, je připraveno auto, které je dopraví na místo během 15min. SkyBeds jsou dostupné celoročně a tvoří je tři pětimetrové stavby, každá s vlastní koupelnou v dolní části a lůžkem s moskytiérou nahoře. Nacházejí se přímo u napajedla, ke kterému chodí pít divoká zvířata, o zábavu je tedy rozhodně postaráno.

Safari, Botswana, dovolená Botswana, Afrika   

Kromě nevšedního dobrodružství v přírodě na nás čekala také výborná 3chodová večeře, během které jsme pozorovali zvířata pod námi volně procházející k napajedlu. U večeře nechyběl ani výborný biltong (sušené hovězí maso) a sundowner, tradiční jihoafrický koktejl. Většinou se jedná o můj oblíbený gin&tonic podávaný při západu slunce, kdy do ruda zbarvené slunce rychle zapadá nad buší, vzduch se ochlazuje a další magický den je u konce. Nás ovšem čekalo ještě vzrušující nocování uprostřed divočiny, kdy si ustelete na lůžku a pozorujete nádhernou oblohu posetou miliony hvězd bez jakéhokoliv světelného smogu. Překvapilo mě absolutní ticho, které sem tam protnuly tajemné zvuky zvěře procházející přímo pode mnou k napajedlu. 

   

Nebojte se, vyspala jsem se do růžova a odnesla si nádherný zážitek, na který jen tak nezapomenu. Zároveň jsem si potvrdila i to, že je opravdu potřeba klást velký důraz na udržitelný a zodpovědný způsob cestování s respektem k lokální kultuře a přírodě. Botswana se svojí nedotčenou panenskou divokou přírodou rozhodně patří k místům, která je potřeba chránit a chovat se zde k přírodě jako k sobě rovnému.

   safari, botswana, afrika, dovolená Botswana